روغن گیاهی زیتون مانند بسیاری از روغن های گیاهی دیگر، حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب متصل به گلیسرول در ترکیب آن است. روغن زیتون حاوی 55-83٪ اسیدهای چرب مایع، 7-20٪ اسید پالمیتولئیک، 0-5٪ اسید لینولئیک، 0-4٪ اسید سیتریک و 0.1-0.7٪ اسید پالمیتولئیک است.
ارزش صابونی نشدن روغن زیتون 0.5% و 1.3% است. در این نسبت غیر صابونی، 0.15-0.37٪ استرول، 0.1-0.7٪ اسکوالن و 0-10 ppm کلروفیل وجود دارد. علاوه بر این، حاوی 300 یعنی مقدار ویتامین A در ترکیب آن است.
روغن زیتون از نظر اسیدهای چرب امگا 3 چندان مهم نیست. تنها 9 درصد از چربی های اشباع نشده حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند.
الف) روغن زیتون بکر طبیعی: اسیدیته چرب آزاد از نظر اسید اولئیک بیش از 0.8 گرم روغن در 100 گرم نیست.
ب) روغن زیتون طبیعی اول: اسیدیته چرب آزاد از نظر اسید اولئیک کمتر از 0.8 گرم و بیش از 2.0 گرم در 100 گرم نیست.
ج) روغن زیتون ثانویه طبیعی: اسیدیته چرب آزاد از نظر اسید اولئیک کمتر از 0/2 گرم و بیشتر از 3/3 گرم در 100 گرم نیست.
روغن هایی با درصد اسید لامبیک بالاتر از 3.3 به عنوان معیوب بیان می شوند. این روغن ها که روغن های کپک زده و فاسد هستند برای مصرف مستقیم مناسب نیستند.
به منظور مصرف سالم، آن را تصفیه می کنند تا اسیدیته بالا، طعم بد و بوی بد را از بین ببرد. از این روغن ها برای تهیه صابون نیز استفاده می شود.
روغن زیتون تصفیه شده روغنی با طعم و عطر متمایز است که در نتیجه تصفیه روغن زیتون خام به روشی به دست می آید که ترکیب تری گلیسیرید طبیعی آن را تغییر ندهد.
اسیدیته چرب آزاد از نظر اسید اولئیک نباید بیشتر از 0.3 گرم در 100 گرم باشد. روغن تصفیه شده فوق ریز است، روغن پخت و پز. فرآیند تمیز کردن فرآیندهای تقطیر، خنثی سازی، سفید کردن و خوشبو کردن است.